Hjælp

Din rolle som hjælper er ikke at gøre noget for den du hjælper, men at være noget. Det drejer sig ikke om at prøve at ændre hendes adfærd, men om at ændre dine reaktioner.

Når du ændrer dine holdninger fra negative til positive, så kan du erstatte frygt med tillid, foragt for hvad hun gør, med respekt for de muligheder hun har i sig. Du kan bytte afvisning ud med kærlighed, og du kan holde op med at forsøge at få hende til at passe ind i et bestemt mønster, men give hende mulighed for at være sig selv og udvikle det bedste i sig selv, uanset hvad det måtte være. Du kan erstatte dominans med opmuntring, panik med sindsro, falske håb og selvcentrering med rigtigt håb som er Gud-centreret. Du kan erstatte fortvivlelsens oprør med energien fra en personlig forandring, styring med hjælpsomhed og selvretfærdighed med selvforståelse. Når du forandrer dig på denne måde ændrer du verden og menneskene i den til det bedre.

Selvmedlidenhed blokerer konstruktiv handling. Jo mere vi svælger i den, jo mere føler vi at svaret på vores problemer ligger i at forandre andre eller verden, ikke i at forandre os selv. På den måde bliver vi håbløse tilfælde.

Det eneste vi får ud af at gruble over og fortryde fortiden, eller at udtænke måder til at undslippe en fremtid, som endnu ikke er kommet, er udmattelse. På samme måde, når vi danner os et billede af fremtiden og venter i frygt for at det bliver eller ikke bliver til virkelighed, så bruger vi al vores energi til det og har ingen tilbage til at leve i dag. At leve denne dag er den eneste måde at leve på.

Spekuler ikke over andres fremtidige handlinger. Forvent heller ikke, at de skal blive bedre eller værre med tiden, for med sådanne forventninger forsøger du faktisk at skabe. Det er Guds job - ikke dit. Når mennesker forsøger at skabe andres liv, skaber man kun uhyrer. Elsk og giv slip.

Husk at alle hele tiden forandrer sig. Når vi dømmer andre, dømmer vi dem på, hvad vi tror vi ved om dem, uden at indse at der findes meget vi ikke ved og at de hele tiden forandres, når de på godt og ondt forsøger at klare deres liv. Giv andre anerkendelse, for vi kæmper alle. Giv dem anerkendelse for at forsøge at udvikle sig, selv om deres forandring ikke umiddelbart kan ses. Og frem for alt, giv dem anerkendelse for alle de skjulte sejre de har haft.