Om afhængighed

Vi har lært at afhængighed er en kronisk sygdom - ikke et spørgsmål om moral. Det er en todelt sygdom: En fysisk allergi, forbundet med en mental besættelse. Den kan standses, men aldrig helbredes.

Kun fuldstændig afholdenhed fra stoffer under enhver form, inklusiv medicinmisbrug og alkohol, kan standse denne sygdom. Vi kan ikke forhindre den afhængige i at bruge stoffer - ingen kan gøre det for ham eller hende, hverken lægen, præsten eller familien.

Vi har indset, at stofmisbrug ikke handler om manglende kærlighed til familien. Det handler ikke om kærlighed, men om sygdom.

Den afhængige har mistet sin viljestyrke i forhold til stofferne. Selv om han ved, hvad der sker ved den første drink, pille eller sprøjte, så gør han det alligevel. Dette er den besættelse vi taler om i forbindelse med sygdommen.

Når vi fuldt ud har forstået og accepteret, at afhængighed er en sygdom, som både er mental og fysisk, og at vi er magtesløse overfor den, bliver vi parate til at lære en bedre måde at leve på.